Privacy Notice

We, Berjaya Sompo Insurance Berhad (“BSIB”) are committed to protect and safeguard your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and the Code of Practice on Personal Data Protection for Insurance and Takaful Industries in Malaysia registered by the Personal Data Protection Commissioner on 23.12.2016 (the “Code”).

1. Categories of Personal Data

“Non-Sensitive Personal Data” refers to any information distinguish or identify you, including but not limited to your name, address, NRIC, passport, telephone and vehicle registration numbers, employment and financial information, personal data of family members, next of kin and personal data of beneficiaries or nominees in relation to your insurance claims.

“Sensitive Personal Data” includes your thumbprint or DNA profile, mental or physical health conditions, religious belief, commission or alleged commission of any offence or contravention of laws at relevant point of law and expression of opinion.

2. Collection and Use of Personal Data

The Personal Data collected from you may be used and processed by BSIB (within and/or outside Malaysia) including but not limited to the following purposes:-

i. to conduct its insurance business such as handling applications for purchase of policies, collecting premiums, settling claims and administrative functions related to policies issued by BSIB;
ii. for actuarial activities, audit, risk assessment, survey, research in relation to policies issued by BSIB and discharging regulatory/legislative obligations; and
iii. to be shared with Sompo Group of Companies and Berjaya Group of Companies (within or outside Malaysia) for marketing and cross selling of their insurance products.

3. Disclosure of Your Personal Data

BSIB may disclose your Personal Data to third parties permitted under the Code including but not limited to bancassurance partners, third party outsourcing service providers, call centres, insurance intermediaries, brokers, financial advisers, re-insurance, retrocessionaires, credit bureaus, credit reporting agencies or corporations, claims investigation companies, loss adjusters, surveyors, relevant government authorities, industry associations and federations, doctors, hospital, healthcare institutions, professional advisers such as auditors, consultants and lawyers, financial institutions for refund or payment of monies and for information sharing systems to prevent or detect fraud and for investigations under any written laws.

4. Security and Retention of Personal Data

BSIB ensures that practicable security measures are taken to prevent unauthorized access, alteration, disclosure or destruction of all your Personal Data.

All your Personal Data collected from you shall not be kept for any longer period than necessary. BSIB will take reasonable actions to ensure that your Personal Data will be destroyed or permanently deleted, if no longer required.

5. Rights and Options in respect of Personal Data

You have an option to provide your Personal Data to BSIB, however, your refusal may prevent BSIB from fulfilling its contractual obligations towards you and for purposes required by law.

If you have any enquiries or complaints in respect of the processing of your Personal Data or if you wish to update your Personal Data or rectify any incomplete Personal Data or withdraw your consent to the use of your Personal Data, you may write to BSIB at:

Customer Service Centre
Level 36, Menara Bangkok Bank,
105, Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.
Tel: 03-2170 7300
Fax: 03-2170 4800
E-mail: info@bsompo.com.my

Upon receipt of your written request, BSIB may require verification of your identity before proceeding to take necessary steps to accommodate your said request within reasonable time. BSIB reserves its rights to terminate its contract with you if your consent to the use of your Personal Data is withdrawn.

6. Revision of Privacy Notice

BSIB may amend this Privacy Notice from time to time and the revised version shall supersede all previous versions. Download the latest Privacy Notice from the link below:

Download Privacy Notice
 

NOTIS PRIVASI

Kami di Berjaya Sompo Insurance Berhad ("BSIB") komited untuk melindungi Data Peribadi anda menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") dan Kod Amalan Perlindungan Data Peribadi untuk Insurans dan Industri Takaful di Malaysia yang didaftarkan oleh Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi pada 23.12.2016 ("Kod").

1. Kategori Data Peribadi

“Data Peribadi Tidak Sensitif" merujuk kepada apa-apa maklumat yang membezakan atau mengenal pasti anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor kad pengenalan, pasport, telefon dan nombor pendaftaran kenderaan anda, maklumat pekerjaan dan kewangan, data peribadi anggota keluarga, waris dan data peribadi benefisiari atau penama berkaitan dengan tuntutan insurans anda.

"Data Peribadi Sensitif" termasuk profil ibu jari anda atau profil DNA, keadaan kesihatan mental atau fizikal, kepercayaan agama, dakwaan pelakuan apa-apa kesalahan atau pelanggaran undang-undang dan penyuaran pendapat .

2. Pengumpulan dan Penggunaan Data Peribadi

Data Peribadi yang dikumpul dari anda boleh digunakan dan diproses oleh BSIB (di dalam dan/atau di luar Malaysia) termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan berikut: -

i. untuk menjalankan perniagaan insurans seperti mengendalikan permohonan untuk membeli polisi, mengutip premium, menyelesaikan tuntutan dan fungsi pentadbiran yang berkaitan dengan polisi yang dikeluarkan oleh BSIB;
ii. untuk aktiviti aktuari, audit, penilaian risiko, tinjauan, penyelidikan berhubung polisi yang dikeluarkan oleh BSIB dan pelepasan kewajipan kawal selia/perundangan; dan
iii. untuk dikongsi dengan Kumpulan Syarikat Sompo dan Kumpulan Syarikat Berjaya (di dalam atau di luar Malaysia) untuk pemasaran dan jualan silang produk insurans mereka.

3. Pendedahan Data Peribadi

BSIB boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga yang dibenarkan di bawah Kod termasuk tetapi tidak terhad kepada rakan bancassurance, penyedia perkhidmatan penyumberan luar pihak ketiga, pusat panggilan, pengantara insurans, broker, penasihat kewangan, reinsurans, pemegang saham retroseses, biro kredit, agensi pelaporan kredit atau korporat, syarikat penyelidikan tuntutan, penyelaras kerugian, juru ukur, pihak berkuasa kerajaan yang berkaitan, persatuan industri dan persekutuan, doktor, hospital, institusi penjagaan kesihatan, penasihat profesional seperti juruaudit, perunding dan peguam, institusi kewangan untuk pembayaran balik atau pembayaran wang dan perkongsian maklumat sistem untuk mencegah atau mengesan penipuan dan penyiasatan di bawah mana-mana undang-undang bertulis.

4. Keselamatan dan Pengekalan Data Peribadi

BSIB memastikan bahawa langkah-langkah keselamatan praktik diambil untuk mencegah akses, pengubahan, pendedahan atau pemusnahan semua Data Peribadi anda tanpa kebenaran. Semua Data Peribadi anda yang dikumpulkan dari anda tidak akan disimpan untuk tempoh lebih lama daripada yang diperlukan. BSIB akan mengambil tindakan munasabah untuk memastikan Data Peribadi anda akan dimusnahkan atau dihapuskan secara kekal, jika tidak diperlukan lagi.

5. Hak dan Pilihan berkenaan dengan Data Peribadi

Anda mempunyai pilihan untuk menyediakan Data Peribadi anda kepada BSIB, namun keengganan anda mungkin menghalang BSIB daripada memenuhi kewajiban kontraknya terhadap anda dan untuk tujuan yang diperlukan oleh undang-undang. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda atau jika anda ingin mengemas kini Data Peribadi anda atau membetulkan apa-apa Data Peribadi yang tidak lengkap atau menarik balik persetujuan anda terhadap penggunaan Data Peribadi anda, anda boleh menulis kepada BSIB di:

Pusat Khidmat Pelanggan
Tingkat 36, Menara Bangkok Bank,
105, Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.
Tel: 03-2170 7300
Faks: 03-2170 4800 E-mel: info@bsompo.com.my

Setelah menerima permintaan bertulis anda, BSIB mungkin memerlukan pengesahan identiti anda sebelum meneruskan untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memenuhi permintaan anda dalam waktu yang munasabah. BSIB berhak untuk menamatkan kontraknya dengan anda jika persetujuan anda untuk menggunakan Data Peribadi anda ditarik balik.

6. Semakan Semula Notis Privasi

BSIB boleh meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa dan versi yang disemak itu akan menggantikan semua versi terdahulu. Muat turun Notis Privasi terkini dari pautan di bawah:

Muat Turun Notis Privasi