Privacy Notice

Berjaya Sompo Insurance Berhad (“BSIB”) collect your Personal Data when you apply for our products, subscribe to our services or communicate with us. In return we may use and process this information for the provision such products and services, for activities in relation to our operations to conduct insurance business and for other processing operations which are relevant to the insurance industry (“Purposes”).

 

Your privacy is important to us and we are committed to protecting your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (‘PDPA’). Under the PDPA, we are required to inform you:

  • of the type of Personal Data we collect and how we collect it;
  • how we use your Personal Data;
  • who we disclose the Personal Data to;
  • the choices you have with regards to the extent of Personal Data you provide; and
  • how you access and update your Personal Data.

 

 

1. The Type of Personal Data We Collect and How We Collect It

We collect the following:

  • “Personal Data” refers to any information which relates directly or indirectly to you and/or your transactions with us which can distinguish, identify or contact you. This information may include your name, NRIC number, address, contact details, financial details, profile and such other necessary information regarding yourself, your transactions and in relation to your insurance requirements, including Sensitive Personal Data.
  • “Sensitive Personal Data” refers to information relating to your health, political opinions, religious beliefs etc.

 

Depending on the Purpose or your insurance requirements, the Personal Data above may also include the Personal Data of your family members, next-of-kin, beneficiaries or nominees and other persons which you provide to us in relation to your insurance requirements subject to you obtaining the person’s or legal personal representative’s consent (as applicable).

 

We may collect the Personal Data directly from you when you:-

  • communicate with us through any of our official channels, authorised representatives and agents
  • register or subscribe for a specific product and/or service
  • lodge a complaint with us
  • provide feedback to us (for example via our application, websites or in hard copy)

 

Other than personal data obtained from you directly (as detailed above), we may also obtain your personal data indirectly, either from third parties we deal with or are connected with you (whether subject to your presence or otherwise), and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted.

 

 

2. How We Use Your Personal Data

For the Purposes, we may use your Personal Data, among others:

  • in assessing and processing your application(s) for our products and subscription to our services which will involve providing you with more and up to-date information such as improvements and new features to the existing products and services, development of new products and services, promotions and offers, including from third parties with tie-ups with BSIB which may be of interest to you;
  • in managing your insurance policy(ies) for premium collection, certificate preparation and issuance and handling of administrative matters, collecting premiums, processing and settling claims, and for meeting other specific legal and contractual obligations.
  • in conducting underwriting and claims/claims-related assessment and processing, including for investigations, verification and if necessary, credit reference/reporting checks;
  • in fulfilling the requirements of any law binding on us such as conducting anti-money laundering checks, crime and fraud detection and prevention, prosecution, protection or enforcement of our rights, debt recovery and for discharging regulatory or legislative obligations;
  • in performing internal management services such as audit, compliance, legal, human resource, risk management and complaints handling;
  • in performing actuarial activities and conduct research for analytical purposes, data mining and analyses of your transactions/use of products and services;
  • in fulfilling the requirements of any re-insurance and co-insurance activities; and
  • in fulfilling any other purpose(s) that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities.

 

Ultimately, we only collect Personal Data which we believe to be relevant and required to understand and fulfil your insurance needs, to conduct our business and to provide you with better products and services. Please be assured that we will request for your consent before using your Personal Data outside of the Purposes or other than those that are set out in this Privacy Notice and in the privacy terms in your agreement(s) with BSIB.

 

 

3. Disclosure of Your Personal Data

For the Purposes, we may share your Personal Data with other insurers, brokers, credit organizations, underwriters, reinsurers, group policyholders, benefit plan administrators, third party service providers to whom we outsource certain business operations, our strategic business partners and bancassurance partners, regulatory authorities and agencies, operators of registers or databases or information-sharing systems available to the insurance industry, our professional consultants such as loss adjusters, lawyers, auditors, actuaries, accountants, surveyors, external claims data collectors, investigators and medical professionals, any other contractors or subcontractors as required or permitted by law or as we may determine to be necessary, and to any association, federation or similar organisation of insurance companies formed from time to time for the Purposes or to fulfil any legal or regulatory function or in the interest of the insurance industry. If you are insured under a group insurance policy obtained through your employer, we may disclose your Personal Data with your employer and its representatives, agents and affiliates.

 

We may also disclose your Personal Data where such disclosure is required under the law, court orders or pursuant to guidelines issued by regulatory or other relevant authorities, if we reasonably believe that we have a lawful right to disclose your Personal Data to any third party or that we would have your consent for such disclosure if you had known of the same, and/or if the disclosure is in the public interest.

 

 

4. Transfer of Your Personal Data Outside Malaysia

Your Personal Data may also be transferred to any of our related companies under our Group Companies which may be located outside Malaysia in relation to any processing for the said Purposes. In the event that we use or engage with external service providers or with any third parties in relation to any processing under the said Purposes, specific security and confidentiality safeguards have been put in place to ensure your privacy rights remain unaffected.

 

 

5. Security of Your Personal Data

We place great importance in ensuring the security and confidentiality of your Personal Data and regularly review and implement up-to-date technical and organizational security measures when processing your Personal Data.

 

 

6. Retention of Your Personal Data

Your Personal Data will be retained in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreement(s) with BSIB for the duration of your relationship or for such period as may be necessary to protect the interest of both BSIB and you. Such retention is also necessary as required by law and/or in accordance with our internal policies.

 

 

7. Your Rights to Access and Correct Your Personal Data

If you wish to access to your Personal Data to make changes or correction, you can make a request using our Request Form at the link below and we will endeavour to comply with such request within 21 days of receiving your completed form and the relevant processing fees. The Request Form is also available at all our branches.

 

Please note that we may withhold access to your Personal Data in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity, where the information requested is of a confidential commercial nature or when there are repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reason(s) for not being able to accede to your request. We may also request for more documentary evidence to avoid incidence of fraud and/or inaccurate information.

 

In order to enable us serve you better, we seek your assistance to continuously keep your Personal Data up-to-date.

 

 

8. Incomplete Personal Data

It may be obligatory for you in some instances to provide certain Personal Data to enable us to process your application or subscription to our products or services. If you are unable to or decline to provide such obligatory Personal Data, we may not be able to process your application or provide you with our products or services.

 

9. Consent for Disclosure and Use of Your Personal Data for Purpose of Marketing

You may exercise your choice in respect of the disclosure and use of your Personal Data with us for the purpose of marketing. In the event you choose not to receive any marketing material(s) from us or any of our third party strategic business partners, you may either (i) contact us at the contact details provided below; or (ii) by choosing to opt out from receiving marketing material, a choice provided for in the relevant application/proposal forms of our products or services. Opting out of this choice shall not mean the withdrawal of consent for the disclosure and use of your Personal Data in respect of all other Purposes.

 

Please note that irrespective of the choice you make in relation to the above, you may still contact us subsequently through the channels provided below in order to change this choice. Your latest choice communicated to us will apply. We shall update your most recent marketing preference in our database within a reasonable period of time after we receive the communication of your choice.

 

 

10. Revisions to this Privacy Notice

Our Privacy Notice may be revised from time to time and if there is/are any revision(s), it will be posted on our website and/or other means of communication deemed suitable by us. However any revision(s) will be in compliance with PDPA.

 

 

11. Enquiries/Complaints

If you have any enquiries or complaints concerning our use of your Personal Data, you may contact:

 

Customer Service Centre,
Level 36, Menara Bangkok Bank,
105, Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.
Tel.: 03-2170 7300
Fax: 03-2170 4800
E-mail: info@berjayasompo.com.my 

 

For the Request Form in relation to Personal Data Access / Correction / Withdrawal of Consent, please download via the following link:

 

Personal Data Access / Correction / Withdrawal of Consent Form.pdf

 

 

NOTIS PRIVASI

Berjaya Sompo Insurance Berhad (“BSIB”) mengumpul Data Peribadi anda apabila anda memohon untuk produk kami, melanggan khidmat kami atau berkomunikasi dengan kami. Kami akan mengguna dan memproses maklumat Data Peribadi tersebut untuk menyediakan produk dan khidmat, untuk aktiviti-aktiviti yang berhubung dengan operasi kami untuk menjalankan perniagaan insurans dan untuk lain-lain operasi pemprosesan yang relevan kepada industry insurans (“Tujuan”).

Privasi anda adalah penting kepada kami dan kami komited untuk melindungi Data Peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (‘APDP’). Di bawah APDP, kami adalah dikehendaki untuk memaklumkan kepada anda:

  • jenis Data Peribadi yang kami kumpul dan bagaimana kami kumpul Data Peribadi tersebut;
  • bagaimana kami menggunakan Data Peribadi anda;
  • kepada siapa kami mendedahkan Data Peribadi anda;
  • pilihan anda berhubung dengan sejauh mana Data Peribadi anda yang diberikan; dan
  • bagaimana anda mengakses dan mengemaskini Data Peribadi anda.

 

  1. Jenis Data Peribadi yang Kami Kumpul dan Bagaimana Kami Mengumpul Data Peribadi Tersebut

Kami kumpul yang berikut:

  • “Data Peribadi” merujuk kepada sebarang maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda dan/atau transaksi anda bersama kami yang boleh membeza, mengenalpasti atau menghubungi anda. Maklumat ini terdiri daripada nama, nombor kad pengenalan, butir cara perhubungan, butir kewangan, profil dan sebarang maklumat penting berkenaan anda, transaksi anda dan yang berkenaan dengan keperluan insurans anda, termasuk Data Peribadi Sensitif.
  • “Data Peribadi Sensitif” merujuk kepada maklumat anda yang berkaitan dengan kesihatan, pendapat politik, kepercayaan keagamaan, dan selanjutnya.

Bergantung kepada Tujuan tersebut atau keperluan insurans anda, Data Peribadi diatas juga termasuk Data Peribadi ahli keluarga, keluarga terdekat, pewaris atau nomini anda dan lain-lain orang yang anda berikan kepada kami berkenaan dengan keperluan insurans anda tertakluk kepada anda memperolehi kebenaran orang tersebut atau wakil peribadi yang sah (seperti yang terpakai).

Kami akan mengumpul Data Peribadi secara langsung daripada anda apabila anda: -

  • berkomunikasi dengan kami melalui mana-mana saluran sah, wakil yang diberi autoriti dan ejen kami;
  • mendaftar atau melanggan bagi suatu produk dan/atau khidmat spesifik
  • membuat suatu aduan kepada kami;
  • memberi maklum balas kepada kami (contohnya melalui permohonan, laman web atau dalam bentuk salinan fizikal)

Selain daripada Data Peribadi yang diperolehi daripada anda secara langsung (seperti yang diperinci di atas), kami boleh juga memperolehi Data Peribadi anda secara tidak langsung, iaitu sama ada dari pihak ketiga yang kami berurusan bersama atau yang berkait dengan anda (sama ada tertakluk kepada kehadiran fizikal anda atau sebaliknya), dan daripada sumber lain yang mana anda telah memberi kebenaran untuk pendedahan maklumat yang berkaitan dengan anda, dan/atau yang mana dibenarkan mengikut undang-undang.

 

 

  1. Bagaimana Kami Menggunakan Data Peribadi Anda

Bagi Tujuan tersebut, kami menggunakan Data Peribadi anda, antara lain:

  • dalam menilai dan memproses permohonan anda terhadap produk kami dan langganan kepada khidmat kami yang membabitkan pembekalan maklumat tambahan dan terkini kepada anda seperti kemajuan dan ciri-ciri baru kepada produk dan khidmat yang sedia ada, pengeluaran produk dan khidmat baru, promosi dan tawaran, termasuk daripada pihak ketiga yang mempunyai hubungan dengan BSIB yang mungkin menarik minat anda;
  • dalam menguruskan polisi insurans anda untuk kutipan premium, sijil penyediaan dan pengisuan serta pengendalian urusan pentadiran, mengutip premium, memproses dan menyelesaikan tuntutan, dan untuk memenuhi sebarang obligasi undang-undang dan kontraktual.
  • dalam melaksanakan pengunderaitan dan penilaian dan pemprosesan tuntutan/hal tuntutan, termasuk untuk penyiasatan, pengesahan dan sekiranya perlu, pemeriksaan melalui rujukan dan laporan kredit.
  • dalam memenuhi keperluan sebarang undang-undang yang mengikat kami seperti melaksanakan pemeriksaan pengubahan wang haram, penyiasatan dan pencegahan jenayah dan penipuan, pendakwaan, perlindungan atau penguatkuasaan hak-hak kami, pemulihan hutang dan untuk melaksanakan obligasi perundangan dan pengaturan;
  • dalam melaksanakan khidmat pengurusan dalaman seperti audit, pematuhan, perundangan, sumber manusia, pengurusan risiko dan pengendalian aduan;
  • dalam melaksanakan aktiviti aktuari dan menjalankan penyelidikan untuk tujuan penganalisaan, pencarian data dan analisa transaksi/penggunaan produk dan khidmat oleh anda.
  • dalam memenuhi keperluaan sebarang aktiviti insurans semula dan insurans bersama; dan
  • dalam memenuhi sebarang tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan dari segi undang-undang, peraturan, panduan dan/atau pihak berkuasa kawal selia yang relevan.

Secara keseluruhannya, kami hanya mengumpul Data Peribadi yang kami percaya adalah relevan dan dikehendaki untuk memahami dan memenuhi keperluan insurans anda, untuk melaksanakan urusan kami dan untuk menyediakan produk dan khidmat yang lebih baik kepada anda. Kami akan meminta kebenaran anda sebelum menggunakan Data Peribadi anda di luar Tujuan yang disebut di atas atau selain daripada apa yang ditetapkan di bawah Notis Privasi dan mengikut terma-terma privasi di dalam perjanjian anda dengan BSIB.

 

 

  1. Pendedahan Data Peribadi Anda

Untuk Tujuan tersebut, kami akan berkongsi Data Peribadi anda bersama syarikat insurans, syarikat broker, organisasi kredit, pihak pengunderaitan, syarikat insurans semula, syarikat yang terdiri daripada kumpulan pemegang polisi, pentadbir pelan manfaat, pemberi khidmat luaran pihak ketiga yang menjalankan operasi perniagaan kami yang tertentu, rakan niaga strategik dan bancassurance kami, pihak berkuasa dan agensi kawal selia, pengendali daftar atau pengkalan data atau sistem pengkongsian maklumat di bawah industri insurans, perundingan profesional kami seperti adjuster kerugian, peguam, auditor, aktuari, akauntan, penilai, pengumpul data tuntutan luaran, penyiasat dan ahli professional perubatan, kontraktor atau sub-kontraktor seperti yang dikehendaki atau dibenarkan dari segi undang-undang atau yang kami tentukan sebagai perlu, dan kepada mana-mana persatuan, persekutuan atau organisasi syarikat insurans yang ditubuhkan dari masa ke semasa untuk Tujuan tersebut atau untuk memenuhi keperluan fungsi undang-undang dan peraturan atau kepentingan industri insurans. Sekiranya anda dilindungi di bawah polisi kumpulan insurans yang diperolehi melalui majikan anda, kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada majikan anda atau wakil, ejen dan syarikat berkaitan dengan majikan anda. 

Kami juga boleh mendedahkan Data Peribadi anda di mana pendedahan tersebut adalah dikehendaki di bawah undang-undang, perintah mahkamah atau berikutan daripada panduan-panduan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa kawal selia atau pihak berkuasa lain yang relevan, sekiranya kami percaya bahawa kami mempunyai hak untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga atau kami setentunya mendapatkan kebenaran daripada anda untuk membuat pendedahan tersebut sekiranya anda mengetahui hal sedemikian, dan/atau sekiranya pendedahan tersebut adalah untuk kepentingan awam.  

 

 

  1. Pemindahan Data Peribadi Anda Ke Luar Malaysia

Data Peribadi anda mungkin dipindahkan ke mana-mana syarikat berkaitan kami di bawah Syarikat Kumpulan kami yang terletak di luar Malaysia berhubung dengan sebarang aktiviti pemprosesan bagi Tujuan tersebut.  Sekiranya kami menggunakan pihak pemberi khidmat luaran atau pihak ketiga berhubung dengan sebarang aktiviti pemprosesan dibawah Tujuan tersebut, keselamatan dan perlindungan kerahsiaan yang khusus telah diwujudkan untuk memastikan hak privasi anda tidak terjejas.

 

 

  1. Keselamatan Data Peribadi Anda

Kami meletakkan kepentingan yang tinggi dalam memastikan keselamatan dan kerahsiaan Data Peribadi anda dan kerap mengkaji semula dan melaksanakan pengemaskinian langkah-langkah teknikal dan keselamatan organisasi yang terkini apabila memproses Data Peribadi anda.

 

 

  1. Penyimpanan Data Peribadi Anda

Data Peribadi anda akan disimpan mengikut pematuhan Notis Privasi ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda dengan BSIB bagi tempoh perhubungan anda atau tempoh sepertimana yang diperlukan untuk melindung kepentingan bagi pihak BSIB dan anda. Penyimpanan tersebut juga diperlukan sepertimana yang dikehendaki oleh undang-undang atau mengikut dasar-dasar polisi dalaman kami.

 

 

  1. Hak Anda Untuk Mengakses Dan Membetulkan Data Peribadi Anda

Sekiranya anda ingin mengakses dan/atau membuat pembetulan kepada Data Peribadi anda, anda boleh mengemukakan permintaan melalui Borang Permintaan melalui pautan yang disediakan di bawah dan kami akan berusaha untuk memenuhi permintaan anda dalam tempoh 21 hari dari penerimaan borang permintaan anda yang lengkap bersama yuran pemprosesan yang berkenaan. Borang Permintaan juga boleh didapati di semua cawangan kami.

Sila ambil perhatian bahawa kami boleh menahan akses kepada Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu, contohnya apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda, di mana maklumat yang diminta adalah bersifat komersial yang sulit atau sekiranya terdapat permintaan yang berulangan untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memberitahu anda akan sebab-sebab kami tidak dapat memenuhi permintaan anda. Kami mungkin juga akan  meminta dokumen bukti yang selanjutnya untuk mengelakkan kejadian penipuan dan/atau maklumat yang tidak tepat.

Untuk membolehkan kami memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada anda, kerjasama anda adalah perlu untuk memastikan Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada kami adalah sentiasa terkini.

 

 

  1. Data Peribadi Yang Tidak Lengkap

Dalam sesetengah keadaan, ia mungkin wajib bagi anda untuk menyediakan Data Peribadi tertentu bagi membolehkan kami memproses permohonan, langganan anda kepada produk atau perkhidmatan kami.  Jika anda tidak dapat atau enggan memberikan mana-mana Data Peribadi tersebut, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau membekalkan produk atau perkhidmatan kami kepada anda.

 

 

  1. Persetujuan untuk Pendedahan dan Penggunaan Data Peribadi Untuk Tujuan Pemasaran

Anda boleh membuat pilihan anda dalam pendedahan dan penggunaan Data Peribadi anda untuk tujuan permasaran.  Sekiranya pilihan anda untuk tidak menerima sebarang komunikasi pemasaran daripada kami atau daripada mana-mana rakan kongsi strategik kami, anda boleh, sama ada (i) menghubungi kami di alamat/nombor telefon yang dinyatakan di bawah; atau (ii) memilih untuk tidak menerima komunikasi pemasaran, satu pilihan yang disediakan di dalam borang permohonan/cadangan bagi produk atau perkhidmatan kami.  Memilih untuk menarik balik pilihan ini tidak bermaksud penarikan balik persetujuan untuk pendedahan dan pengendalian Data Peribadi anda berhubung dengan Tujuan lain-lain.

Sila ambil perhatian bahawa walau apa pun pilihan yang anda buat berkenaan di atas, anda masih boleh menghubungi kami seterusnya melalui saluran yang dinyatakan di bawah untuk mengubah pilihan anda. Arahan terbaru kepada kami berkenaan pilihan anda akan digunapakai.  Kami akan mengemas kini keutamaan pilihan pemasaran di dalam pangkalan data kami dalam tempoh masa yang munasabah selepas kami menerima komunikasi pilihan anda.

 

 

  1. Pindaan Kepada Notis Privasi

Notis Privasi kami mungkin akan disemak semula dari masa ke semasa dan sekiranya terdapat sebarang semakan semula, ia akan dipamerkan di laman web dan/atau dengan apa-apa cara komunikasi yang dianggap sesuai oleh kami. Sebarang semakan akan dibuat selaras dengan APDP.

 

 

  1. Pertanyaan/Aduan

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan mengenai cara kami mengendali Data Peribadi anda, sila hubungi:

Pusat Khidmat Pelanggan,
Tingkat 36, Menara Bangkok Bank,
105, Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur.
Tel.: 03-2170 7300
Fax: 03-2170 4800
E-mel: info@berjayasompo.com.my 

 

Untuk Borang Permintaan berhubung dengan Akses Data Peribadi / Pembetulan / Penarikan Balik Kebenaran, sila muat-turun melalui pautan berikut:

 

 Personal Data Access / Correction / Withdrawal of Consent Form.pdf